Samen zorgen
voor mensen
met dementie

Zodat het zorgen voor u minder
belastend wordt

Samen zorgen voor mensen met dementie Samen zorgen voor mensen met dementie

Tips en kennis over dementie

Zorgen voor uw naaste met dementie kan uitdagend zijn. Extra kennis over dementie en bijbehorende basiszorg kan u helpen de zorg op een prettige, minder belastende manier te uit te voeren. Avoord ondersteunt u hier graag bij met tips en links naar filmpjes over de volgende onderwerpen:

Wat is dementie?

Wat is dementie?

Wat gebeurt er met de hersenen bij dementie en wat heeft dat voor een gevolgen voor het dagelijks leven? Als het brein niet goed werkt, kan er gedrag ontstaan dat anders is, wij niet passend vinden bij de situatie. In dit filmpje wordt verder uitgelegd hoe onze hersenen werken en wat dit betekent voor mensen met dementie. Als u de werking van de hersenen begrijpt, dan kunt u bedenken wat wel of niet werkt voor mensen met dementie.

Hoe ga je om met gedragsverandering door dementie?

Hoe ga je om met gedragsverandering door dementie?

Kenmerkend voor alle vormen van dementie is dat het gedrag verandert. Hoe komt dit en hoe kunt u daar als naaste mee omgaan? In deze online training krijgt u duidelijke tips en adviezen van psycholoog Maritza Allewijn en hoogleraar Anne Margriet Pot. Ieder hoofdstuk bestaat uit een video en een paar vragen die u voor uzelf kunt beantwoorden.

Belangrijke tips in de communicatie met iemand met dementie zijn:

  • Maak oogcontact
  • Praat rustig en duidelijk
  • Geef iemand met dementie tijd om te reageren
  • Andere tips leest u hier.
Persoonlijke en uiterlijke verzorging

Persoonlijke en uiterlijke verzorging

Aan- en uitkleden zijn persoonlijke handelingen. Uw naaste is kwetsbaar op zo’n moment en zal dit zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven doen. U kunt daarbij op een respectvolle manier helpen. Want juist hulp bij de dagelijkse verzorging kan jullie een fijn contactmoment geven. Luister daarbij goed naar de wensen van uw naaste, want sommige gewoontes veranderen door invloed van de dementie. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld niet meer fijn om te douchen omdat de prikkels van het water niet als prettig worden ervaren of het douchen teveel energie kost. 

Naast persoonlijke verzorging kunt u van grote waarde zijn bij de uiterlijke verzorging van uw naaste. U weet immers als geen ander hoe de haren van u naaste altijd gedaan wordt en wat hij/zij prettig vindt. Hulp bij het verzorgen van nagels, handen en voeten is ook waardevol. In de links hieronder vindt u tips over wat u kunt doen om te ondersteunen:

Samen actief blijven

Activiteiten geven structuur aan de dag en bieden afleiding. Regelmatig bezig zijn houdt de hersenen actief en het lichaam gezond. Daardoor kan iemand met dementie meer en langer zelf blijven doen. Wel wordt het voor mensen met dementie steeds lastiger om het écht zelf te doen. Doorgaan met en beginnen aan activiteiten zijn door geheugenverlies en verwardheid lastig.

Belangrijke tips:

  • Sluit aan bij hobby’s van vroeger en pas ze aan bij het nu
  • Onthoud bij het regelen van een activiteit voor uw naaste dat het niet gaat om de prestatie, maar om de uitdaging. Maak het niet te moeilijk, maar zeker niet te makkelijk
  • Liever meerdere korte activiteiten dan een grote activiteit die te veel kan vragen van uw naaste.

Actief blijven is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar is ook belangrijk voor u samen. Samen leuke dingen doen betekent nieuwe herinneringen maken voor later. Hier vindt u tips voor activiteiten.

Samen, ook met andere bewoners

Als uw naaste met meerdere mensen met dementie woont dan kan het zijn dat andere bewoners geprikkeld worden doordat u met uw naaste een activiteit onderneemt. Nodig hen uit om erbij te komen als u dat allemaal prettig vindt. Samen koken is een herkenbare activiteit. Onze tips hierbij zijn:

  • Nodig uit om een taak op te nemen die aansluit,
  • Als iemand het lastig vind om de activiteit te starten. Laat iemand even voelen hoe de handeling gaat. Vaak nemen mensen dan de handeling vanzelf over
  • Geef complimenten daar wordt iedereen blij van.
  • Erbij zitten, eten ruiken, proeven en herinneringen ophalen over het eten van vroeger zijn ook heel waardevol.

Deel uw ideeën!

Denk bij activiteiten niet alleen wat u zelf te bieden heeft; u heeft vast ook iemand in uw omgeving met een leuke hobby of een huisdier die ook eens op bezoek kan komen.  Denk niet vooraf dat zal wel niet mogen. Heeft u ideeën voor activiteiten? Bespreek dit met de contactverzorgende. Deze persoon kan met u meedenken en de activiteit meenemen in de dagplanning zodat er een fijne verdeling ontstaat.

Beweging en mobiliteit (ook toiletgang)

Dementie heeft ook gevolgen voor bewegen. Het is belangrijk om mensen met dementie uit te dagen om te blijven bewegen als ze dit zelf niet meer doen. Want hoe minder mensen bewegen, hoe lastiger het wordt om te bewegen en hoe groter het risico is op vallen. Hier vindt u tips om in beweging te blijven en oefeningen die vanuit de stoel gedaan kunnen worden.

Hulp bij verplaatsen

Hoe kan iemand het beste lopen met een rollator? Wat te doen als evenwicht moeilijker is of het opstaan moeilijker wordt? Hoe help je iemand op een goede manier om op te staan? In deze video’s vindt u instructies, tips en adviezen. Als lopen niet meer gaat en iemand in een rolstoel zit, dan vindt u hier de tips hoe u het beste een rolstoel kan duwen. Zo kunt u toch weer samen naar buiten.

 

Zorg voor uzelf

Zorg voor uzelf

Als mantelzorger heeft u vele petten op. U bent bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Misschien heeft u niet in de gaten hoeveel u doet of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgt u hier een goed beeld van. Ook krijgt u praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.

Ondersteuning vanuit uw gemeente

Ondersteuning vanuit uw gemeente

Ook kunt u ondersteuning vinden binnen uw gemeente:

  • Etten-Leur: Steunpunt mantelzorg
    Kom eens langs in het Steunpunt mantelzorg op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur op Valpoort 153 in Etten-Leur of maak een afspraak via 076 - 501 91 07. Kijk voor informatie over mantelzorg en alle diensten op www.zorgvooreenanderetten-leur.nl.
  • Zundert en Rijsbergen: Vraagwijzer Zundert
    Heeft u een vraag over mantelzorg? Zoekt u hulp voor uzelf of iemand anders? Stel uw vraag bij de Vraagwijzer Zundertvia de websitevraagwijzer@zundert.nl of 076-599 56 00.

Woont u in een andere gemeente? Hier vindt u welke organisatie in uw gemeenste actief is.

Bronvermelding

Met dank aan AlzheimerNederland, MantelzorgNL, en Samen Beter Thuis.