Cliënt dagbesteding

Ongelofelijk dat hij dat zelf heeft gemaakt en dat voor mij

Biljarten is zijn grote passie, maar door een herseninfarct kan dhr. Van Tichelt al 10 jaar niet meer biljarten. Dhr. Van Tichelt en zijn vrouw zijn lange tijd op zoek geweest naar een oplossing om weer te kunnen biljarten, maar hebben dit nooit gevonden. Ergotherapeuten van Avoord schoten te hulp en ontwikkelden samen met dhr. Van Tichelt een hulpstuk.

“Na mijn herseninfarct ben ik bij Avoord terechtgekomen. Ik moest revalideren en kreeg onder andere hulp van een ergotherapeut. Het gaat erg goed en ik kom al een hele tijd twee keer per week bij de dagbesteding”, vertelt dhr. Van Tichelt.

Wens om te biljarten
“Een medewerker van de dagbesteding vroeg aan mij wat ik graag voor activiteiten deed. ‘Biljarten, maar helaas kan ik dat niet meer op de reguliere manier door mijn herseninfarct,’ antwoordde ik. ‘Met een hulpstuk waar ik de keu op kan leggen zodat ik de ballen kan raken, zou het wel kunnen. Maar die heb ik nog niet gevonden.’ De medewerker van de dagbesteding bracht de ergotherapeuten op de hoogte van mijn wens om te biljarten en zij wilden mij helpen met het ontwikkelen van een hulpstuk.”

Geschikt hulpstuk ontwikkelen
“Mijn vrouw heeft bij een biljartvereniging gevraagd of zij een hulpstuk hadden. Helaas hadden zij niks”, vertelt dhr. Van Tichelt.

Anisa Michielsen, ergotherapeut bij Avoord vertelt: “Wij hoorden van de wens van meneer en wilden graag helpen. Allereerst heb ik bij de Biljartbond nagevraagd of zij een hulpstuk hadden, maar deze was helaas niet geschikt. Dhr. Van Tichelt is namelijk linkshandig, maar kan door de herseninfarct nu alleen met rechts biljarten. Dat zorgde voor een extra uitdaging. Toen besloten we om zelf een hulpstuk te ontwikkelen. Samen met mijn collega-ergotherapeut Wouter en meneer hebben we besproken waar het hulpstuk aan moest voldoen. Zoals ‘Is de hoogte goed?’ en ‘Kan meneer goed bij de bal?’. Wouter ging met alle informatie aan de slag in zijn eigen schuur en heeft een proefversie ontwikkeld.”

Een ontroerend eindresultaat
Dhr. Van Tichelt: “Toen Wouter met de proefversie aankwam was ik zó blij! Ongelofelijk dat hij dat zelf heeft gemaakt en dat voor mij. We gingen gauw oefenen en de proefversie was al erg goed! Na nog wat aanpassingen was het hulpstuk klaar. Het was een erg bijzonder moment. Iedereen leefde mee; de mensen van de dagbesteding, maar ook de fysiotherapeut die mij geholpen heeft tijdens mijn revalidatie. Anisa maakte een filmpje dat ik aan het biljarten was en stuurde dat naar mijn vrouw. Mijn zoon en familieleden leefden ook enorm mee. Het was een onvergetelijk moment.”

Oefening baart kunst
“Ik heb nu een paar keer geoefend met het hulpstuk en het is lastig na zo’n lange tijd, maar het gaat al erg goed. Beter dan verwacht. Ik moet wel veel blijven oefenen, maar dat staat ook op de planning. Samen met mijn vriend ga ik in de voetbalkantine in Zundert oefenen. En op de dagbesteding zijn er ook al een paar mannen die willen biljarten. Ik geef hen aanwijzingen, omdat ze het graag willen leren,” vertelt dhr. Van Tichelt.

Meer weten?
Bent u benieuwd naar andere innovaties die we bij Avoord inzetten om bij te dragen aan de zorg voor én het welzijn van onze cliënten? Neem dan een kijkje op onze innovatiepagina.